Share

Adiban University Mosque

Client: Adiban University

Location: GARMSAR – IRAN

Type: Civic & Public

Status: Design

Area: 1070 sqm

Date: 2016

Team:

Architect: Morteza Alinia Moghadam – Hamid Babaei

Modeling: Bahareh Sheisi

Rendering: Bahareh Sheisi – Marzieh Golshahi

Post Production: Bahareh Sheisi – Ehsan Kazerouni

Presentation: Fatemeh Asad Soleimany – Andishe Oskoui

Awards:

candidate project of 2A Asia Architecture Award 2018 in future projects/small scale Architecture category

Project Description

The project of designing the mosque of Adiban university of Garmsar had certain executive limitations. The project land was in the university site and the project plan was identified by the university administration. Due to financial constraints, the employer demanded that the project be phased out in three phases. Regarding the area of the land, after implementation of the phases and completion of the work, the project plan was considered for 450 people.

The most important issue was the phasing of the project, that due its three-phase design, the design should form in such a way that by implementing the phase-to-phase of it, in addition to providing performance in the first phase, the project should also have a mosque identity and should not be seen as a semi-project. On the other hand, the proper orientation of the project was also considered, because it should be a combination of the axis of the Qibla and also the main axis existed in the university.

To address these issues, the design of the project was divided into three sections, each of which, in addition to having a separate identity, were seen as an integrated project by placing together. In this way that the main bedchamber of the mosque was divided into two sections by a gap, its volume was formed in the direction of the Qibla axis. Each of these sections were executed in separate phases: In the first phase, a volume, representing half the volume of a cube and also half of a barrel vault, was implemented and in the next phase, the other half was added to complete the main volume of the bedchamber. At the junction of these two volumes, a gap from the glass was located in the form of a joint so that it can bring direct light to the project and also indicate its separate phases. The shape of the dome was also transformed from the form of the dome to a barrel vault so that the audience would experience a new atmosphere. The brick material with an indicative texture was considered for the main bedchamber so it could bring the guided light to the main apron and give the interior space a spirituality and turn it into a special space.

In the third phase, the service spaces and courtyard of the mosque were created as a shell around the main bedchamber volume of the mosque. Its orientation was in line with the axis of the site, so in addition to creating the private space of the courtyard of the mosque, it is also connected with the site and spaces in the university. These service spaces included health services, cultural stores, and more.

With the formation of the third phase, the project was defined volumetrically in two layers: The outer layer as an interface for the entry from site and university site towards the mosque courtyard and the inner layer that formed the main bedchamber of the mosque, that we could enter it after crossing the outer layer, an allegory of the separation of the soul from matter and the formation of pre-arrivals into the spiritual space and finally, in the front of the bedchamber and in the direction of the Qibla, a water pond was formed as a symbol of purity and cleanliness.

The bedchamber was also designed in two floors, that had separate entrances: Ground floor for men and first floor for ladies.

There was a layer in the project that, in addition to establishing a connection with the site and enclosure, could separately serve (phase 3), it also played the role of outer layer of the mosque and formation of the courtyard.

Finally, due to the constraints of implementation and phasing, we achieved a project that by implementing each phase of it, in addition to providing the main function for the audience, it could be seen as an independent volume with identity, and after the different phases have been placed together, they will form an integrated and coordinated project. This project has multiple layers that prepare the audience step-by-step for attending a spiritual space.