Share

Maarz Commercial And Residential Building

Client: Ayoub Fattahi

Location: Baneh – KORDESTAN – IRAN

Type: Commercial – Residential

Status: Under Construction

Area: 2200 sqm

Date: 2017

Team:

Architect: Morteza Alinia Moghadam – Hamid Babaei – Hiwa Ebneabbas

Construction: Hiwa Ebneabbas

Modeling: Sahar Bigdeli

Rendering: Bahareh Sheisi – Marzieh Golshahi

Post production: Bahareh Sheisi

Presentation: Fatemeh Asad Soleymani – Andishe Oskoui – Mahsa Maghouli

Project Description

The commercial-residential building of Marz is located in Baneh, Kurdistan Province, in a cold and mountainous climate. The project plan was defined as a multi-functional building in which the underground space was allocated to a service unit (gym and parking), ground floor and its semi-floor to a commercial function and the floor on the ground to a residential unit.

The most important issue that should be considered in the project was the variety of functions and their coordination in the final volume. The question that was posed at the beginning of the project design was: should the forms represent the function and internal nature of the space? Can we consider the commercial and residential spaces together and design them in a uniform manner?

Finally, due to the existence of two different functions in the project and their effects on the outer walls and the equality of their visual value in the volume (in terms of longitudinal and altitude proportions), an integrated and coordinated volume, which is presented in a continuous form as a whole, was examined.

 

In order to advance this idea and based on longitudinal and transverse proportions and height of the building, the strategy of chopping the volume was used. Based on the interior┬á spaces of the project,and the need of spaces for light, few plates were considered, in which the main volume is formed by placing these plates together. For commercial space, larger scale plates and wider openings, and for residential spaces, due to their internal function, proportional openings with spaces were formed. Also, in openings and windows, we were able to have greenery and nature in the fa├žade by designing a detail.

Another issue that was considered in the design of residential space was the creation of a layer between the inside and outside space that would have both spatial qualities. This space was formed in the stairs of the residential unit and made the access stairs, which are usually located in residential buildings as a dead space, to change to a dynamic and usable space. This middle layer is both inside and outside, both this and that. in addition to retaining some of the qualities of outer space (view to the sky and continuous negative space volume), it also has the characteristics of interior spaces, such as privacy. With the creation of this space, it was attempted to organize the stairs, and in addition to that, take on a new nature, allow the user to enjoy proper quality of the space in a private courtyard that is connected to the outside environment.